• 22 644 49 11

mgr. inż. Alicja Kulińska

Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz studiów podyplomowych na kierunku „Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne” na tym samym wydziale. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Poprzez udział w wielu konferencjach, szkoleniach i wykładach związanych z profilaktyką i dietoterapią chorób stale podnosi swoje kwalifikacje. Żywienie człowieka jest jej pasją, a zadowolenie pacjentów z osiągniętych efektów sprawia, że realizuje się w swojej pracy

Bardzo ważna w jej pracy jest edukacja żywieniowa pacjenta, bo tylko trwała zmiana nawyków żywieniowych na co dzień może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. Opracowuje jadłospisy dostosowane indywidualnie do pacjenta. Poprzedza je szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny i analiza wyników badań lekarskich. Przy układaniu jadłospisu bierze pod uwagę wiele czynników: wiek pacjenta, płeć, stan zdrowia, preferencje żywieniowe, czas jakim dysponuje na przygotowanie posiłku oraz aktywność fizyczną w ciągu dnia.

Szczególny obszar jej zainteresowań to żywienie w chorobach dietozależnych, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia (m.in. miażdżyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia), nadwaga, otyłość, anemia z niedoboru żelaza, choroby przewodu pokarmowego, dna moczanowa. Ma doświadczenie w układaniu diet dla osób z chorobami o podłożu autoimmunologicznym (m.in. Hashimoto, alergie i nietolerancje pokarmowe). Pomoże zbilansować jadłospis kobiecie w ciąży oraz przeanalizuje dietę dziecka.

Jako matka dwóch chłopców dużo eksperymentuje w kuchni i swoją wiedzę wykorzystuje, by przygotowywać dzieciom smaczne i wartościowe jedzenie. Stara się pokazać najmłodszym, że gotowanie może być fajną zabawą, a wspólnie przyrządzone posiłki nabierają lepszego smaku.